toukokuuta 26, 2014

Turku


Viime torstaina tosiaan matkasin tsugu-tsugulla Turkuun perjantain pääsykoetta varten! Olipas jänskää, en ole junalla juurikaan liikkunut, varsinkaan yksin, mutta se osoittautui helpommaksi kuin uskoinkaan. Oishan se ollut vähän noloa eksyä Karjaan juna-asemalla, jossa on ehkä kolme matkustajajunien raidetta. Men jag klarade mig bra ;)

Turussa oli kuuma. Olen ahkerasti rasvaillut kaikkia palaneita alueita ja toivonut, että punoitus ehti laantua lauantaihin mennessä. Lisäksi tennarit hiersi vasemman jalan pahasti. Muuten oli hauska reissu! Torstaina tuntui siltä, että ei yhtään kiinnosta edes mennä pääsykokeeseen. Aamulla kuitenkin sain itseni ylös ja kohti yliopistoa (jossa oli suorastaan maaginen tunnelma - tunsin tieteen ilmassa). Aika pian kokeen alkamisen jälkeen huomasin, että turha reissu tuli tehtyä.

Tiedätte varmasti jokainen sen tunteen, kun koe menee huonosti? Ei "apua, mun essee oli vaan kolme sivua pitkä ja unohdin yhen käsitteen, saan vaan 9½!" -tavalla vaan sillee oikeesti huonosti, että et oikeastaan tiedä  mitään kunnolla ja kesken kokeen tekisi vaan mieli alkaa nauraa omalle osaamattomuudelleen. Nyt kävi just noin. 

En ole erityisen pettynyt kokeeseen, mutta jossittelen, että jos kokeessa olisi oikeasti kysytty jotain siitä pääsykoekirjasta, olisinkohan osannut? Tiedän, että maantieteeseen kuuluu muutakin kuin maanjäristykset ja sateen synty, mutta koko kokeessa ei ollut varsinaisesti mitään siitä Maailman tila -opuksesta. Kaiken lisäksi kolmasosa kokeesta oli vahvasti paikkatietoaiheista, jota ei edes kunnolla käyty läpi lukiossa. Huonoa tuuria ehkä, ja saahan yliopisto toki tehdä ihan millaisen kokeen tykkäävätkin, mutta olin odottanut edellisvuosien kokeiden perusteella jotain ihan erilaista. Nyt voin melkeinpä sanoa, että olisin pärjännyt ihan yhtä huonosti tai hyvin, vaikka en olisi koko Maailman tilaa lukenutkaan. Mutta ainakin se on ohi nyt, ensi vuonna ehkä uudestaan! Vielä ruotsin pääsykoe edessä viikon päästä.


Hello! Last week I visited Turku, because of the entrance exam. That didn't go so well, but at least it is over now. My expectations weren't high so I'm not even disappointed. 

Anyway, graduation day gets closer and closer! I've been planning  a real lifestyle change and I'm already starting it - no candy, ice cream or anything before Saturday. The official start is next week, and I'm also going to post about it later! 

Mites muiden pääsykokeet tai muut jatkosuunnitelmat? 

toukokuuta 20, 2014

Shoegasm


Hip hip hurraa, löysin kengät eilen! Tehtiin äitin kanssa kaupunkikierros, haettiin servettejä, lusikoita, kuohuvat ja kengät. Kotona tehtiin ostoslistaa ja lyötiin lukkoon menua. Perjantaina julkistettiin uudet ylioppilaat ja tulokset. Kokonaisuudessaan olen tyytyväinen suoritukseeni - englanti, espanja, ruotsi ja maantiede E, matikka ja biologia M ja äidinkieli C. Äikkä vähän kirpaisee, se meni selkeästi huonommin kuin yleensä, mutta espanjan ja ruotsin taipuminen E:n puolelle kompensoi täysin!

Mantsan pääsykoe on perjantaina, joten torstaina junalla Turkuun. Tavallaan ei jännitä yhtään, koska olen hyvin tietoinen siitä, että en välttämättä pääse sisään. Silti kokeeseen meneminen heikosti valmistautuneena on kamalaa, en kestä sitä osaamattomuuden tunnetta, vaikka tietäisin että lopputuloksella ei ole merkitystä. Hikettäjän ajatusmaailmaa :)

At last I found the shoes for graduation! These are fantastic - the heel is low enough and sturdy, the model is simple and classic and the roses are just so cute!

toukokuuta 15, 2014

Graduation Look: planning


It's been a busy week! As the editor-in-chief of our school's paper, I was listening to a piano concert on Monday and today I did an interview to finish my article. Yesterday I was hunting the graduation dress - and even found it! Today I had to make dinner and do some shopping for my graduation look. So I bought two pairs of false eyelashes (one pair for training) and some make-up. Both of the palettes were needed and I really hope they will do their magic. I'm sorry about the bad photos, I really don't have a good place to shoot.

Now I need shoes. I'm not good at walking with high heels and graduation party definitely isn't the best place to start practising. I'm looking for white shoes with low heels. Something like here:

I do not own these pictures!

Now that I have the dress, I'm starting to feel the enthusiasm! I don't want to show you my dress, but my nail polish will give you a tip ;)

toukokuuta 07, 2014

Getting into University

Olen hakenut kahteen eri koulutukseen, Pohjoismaisiin kieliin ja mantsaan, molemmat Turun yliopistoon. Pääsykokeet lähenevät uhkaavasti, luettavaa riittää ja hakijoiden taso on kova.

Mantsan pääsykoe on muutaman viikon päästä perjantaina, ja materiaaleina on lukion oppimäärä ja Worldwatch-instituutin raportti Maailman tila 2013. Lukion kirjat on jo tullut luettua läpi pari kertaa, mutta koska näin tapahtui viimeksi alkusyksystä, kertaus ei olisi pahitteeksi. Varsinainen pääsykoeopus puolestaan sisältää kestävää kehitystä, energiakriisin ratkaisuja, ruokahuollon parantamista, ympäristöliikkeen kehittämistä, maapallon kantokyvyn riskirajat, kulutusasiaa, kestävää taloutta ja paljon muuta. 

Ajatuksia on herännyt. Paljon. Miten helppo täällä Suomessa onkaan irtautua siitä, mitä arkielämä ja todellisuus ovat muualla. Kirja osuu oikeaan siinä, että vaikeinta on saada ihmismassat mukaan muutokseen - saavutetusta elintasosta on vaikea luopua, vaikka tietää seuraukset ja vaurauden jakautumisen epäoikeudenmukaisuuden. Kukaan ei halua tehdä vaikeita ja radikaaleja toimenpiteitä, joita ympäristöongelmat vaativat. Kirjoitan tästä teemasta myöhemmin lisää!

Lukutekniikkani: Lue kappale, alleviivaa samalla, tee muistiinpanot. On kyllä niin paljon asiaa, että epäilen suuresti aivojeni prosessointikykyä. Lisäksi vielä ne lukiokurssien kirjat, jotka saavat mennä melkolailla kertauksena, aika ja jaksaminen ei riitä enempään. 

Ruotsin pääsykokeeseen on vain yksi opus (Johdatus kielitieteeseen) ja pääsykoe on vasta valmistujaisten jälkeen. Se on mielenkiintoista, tosin sisältää paljon nippelitietoa, termistöä ja fonetiikan *oksennus*. Lukeminen tuntuu välillä haasteelliselta, juurikin käsitteiden ja kokonaisuuden hahmottamisen takia. Pääsykoe on ymmärtääkseni monivalintaa, mikä ei automaattisesti ole avoimia kysymyksiä helpompaa, mutta ainakaan ei itse tarvitse tuottaa kielitieteellistä tekstiä!

Kielitieteen koe on yhteinen kaikille kieltenopintoihin pyrkiville, lisäksi on tietty kielikohtaiset kokeet. Olen lukenut ensimmäisen Nälkäpelin på svenska, aloittanut toista ja kirjoittanut muutaman yo-aineen. Lähiviikkoina pitää aktivoitua ja hyödyntää enemmän   kirjaston tarjontaa. Ei huvita lukea ruotsiksi mitään       Iltalehti-tyyppistä, mutta pitkiä asiatekstejä on tosi       puuduttavaa tihrustaa koneen ruudulta. 

Opiskelutahti on ollut aika verkkainen. Ei jaksaisi lukea enää mitään, mikä pitää jollain lailla tenttiä. En aio silti stressata liikaa. Teen parhaani, jos en pääse sisään, niin kokeilen ensi vuonna uudestaan. Täytyy tunnustaa, että vuoden hengähdystauko opiskelusta kuulostaa ihanalta. Tiedän, että haluan korkeakoulututkinnon joka tapauksessa, eli ei ole pelkoa että jättäisin lopullisesti yliopisto/amk-pyrkimykset.

Ja mitä nyt olen kavereiden kanssa jutellut, taitaa olla monella muullakin uupumusta. Luotan siihen, että vain pieni prosentti oikeasti valmistautuu todella hyvin ;D

toukokuuta 05, 2014

Project Graduation

Miten elämä on muuttunut blogihiljaisuuden aikana? Ei mitenkään dramaattisesti, mutta kaksi suurehkoa asiaa on tapahtunut: täytin 18 marraskuussa ja tänä keväänä menin läpi helvetin tulisimman kolkan eli ylioppilaskirjoitusten. Lopullisia tuloksia odotellessa! 

Tuhansien muiden lajitovereiden lailla painan valkolakin päähäni 31.5. Suuri päivä vaatii tietysti valmistautumista ja erilaisia toimenpiteitä, kuten mekko, kengät, hiukset, meikki, kynnet, rusketus. Kaikki on vielä mietinnän alla, eikä asiaa yhtään auta kuvahaun selaaminen, lähinnä lisää valinnanvaikeutta. Mekkoon on sentään kriteerit olemassa. Lakki antaa vähän osviittaa kampaukselle ja tekoripset on ehdottomasti must. Meikkaan luultavasti itse (odotan kauhulla), täytyy muutama kerta harjoitella. Solariumista en ole vielä varma. Hipiä kun ei koko kesän aikana tahdo saada väriä, joten ei toivoakaan että parin viikon aikana ehtisi päivettyä yhtään. Olisi ihan jees, jos ei näyttäis ihan kuolemankalpealta!

Näiden lisäksi yritän kiillottaa ulkokuorta ruokavaliolla, which means paljon vettä päivittäin, vähemmän herkkuja, päivittäinen vitamiini- ja öljyannos. Sitten kädet ristiin ja rukoilemaan, ettei valmistujaisia ennen naamaan ilmesty näppyläarmadaa.


Tästä mekosta tykkään tavattoman paljon! Ei vaan ole saatavilla nyt, enkä edes uskaltaisi tilata sovittamatta. Mutta hihat löytyy, väri on ihana, pitsikuvio on ihana ja malli on kauniin yksinkertainen. Tämä antaa viitteitä siihen, mitä olen hakemassa.

Ja miksi näin paljon vaivannäköä? Koska valmistujaispäivä on Once in a lifetime -kokemus. Tunnen oloni varmaksi, kun tiedän olevani edustuskunnossa ja tykkään panostaa aina silloin tällöin kunnolla. Ja minä ja kanssasisaret pelastamme talouden ja nostamme BKT:ta turvautumalla ammattilaisten palveluihin!  

Missä vaiheessa teillä on valmistujaisten suunnittelut?

Never thought I would come back, but here I am

Noin puolentoista vuoden hiljaisuuden jälkeen eksyin pitkästä aikaa Bloggeriin. Ja päätin jatkaa bloggaamista. Omg. Tuntuu hassulta.

Teen muutamia fiksailuja blogin ulkoasuun ja kehitän vielä "konseptiani". Mutta täällä sitä taas ollaan, blogien maagisessa maailmassa.

Olen ikävöinyt kirjoittelua, kuvailua ja koko blogiyhteisöä. Oman lopettamisen jälkeen olen lukenut aktiivisesti oikeastaan vain yhtä blogia. Se vasta hassua olikin alkuun. Ennen sitä tiesi kaikenlaista kaikkien elämästä!