heinäkuuta 16, 2014

Excitement in the air

Olipa kerran tyttö, joka ei halunnut mennä lukioon. Tyttö oli kauan sitten päättänyt, että huolimatta hyvistä kouluarvosanoista ja lukupäästä, hän tahtoo mennä ammattikkouluun.

Yhteishaku lähestyi, ja tyttö ei löytänyt paikallisen ammattikoulun valikoimasta mitään itselleen sopivaa.

Niinpä tytöstä tuli drop out, opiskelut peruskouluun päättänyt syrjäytynyt nuori, jota varten nuorisotakuu luotiin. Elää kotona, vailla ystäviä, vailla tutkintoa, työtä ja rahaa.

Or not. Tyttö meni kuin menikin lukioon, ja on siitä nykyään hyvin iloinen. Jos ammatti olisi ollut valmiina mielessä, olisi hän mennyt ammattikouluun. Mutta eipäs ollut, ja tyttö menikin lukioon ja astui sisään sivistyksen porteista.

--

Kun tyttö yhdeksännellä luokalla pyöritteli mielessään mahdollisia jatkovaihtoehtoja, yritti isä porkkanalla houkutella tytärtään lukioon.

Tyttö sai valkolakin keväällä, joten on tullut aika lunastaa porkkana.

Menen loppuvuodesta noin kuukauden pituiselle matkalle Etelä-Amerikkaan!

Auki on oikeastaan vielä melkein kaikki. Lähtijöinä ovat kolme muskettisoturia, eli minä, tätini ja mummini. Ne kaksi ovat matkailun advanced master -tasolla, joten parempia reissukavereita ei voisi olla. Plus me tunnemme toisemme hyvin myös reissutilanteissa, ja ymmärrämme milloin alkaa hermot kiristyä ja osaamme myös toimia sen mukaan.

Reittikin on vielä hyvin auki. Buenos Aires on ainut varma nakki. Siellä päin mualimoo välimatkat ovat yllättävän pitkiä, ja ei houkuta istua liikaa bussissa/junassa. Eli liian pitkää reittiä ei saa ahnehtia. Harmi vain, että Atacama ja Iguazú ovat aika eripuolilla mannerta, ja reitistä tulee väkisinkin hyvin pitkä, jos tahtoo käydä molemmissa.

Erityisen innoissani olen siitä, että saan mainion tilaisuuden oppia espanjaa lisää! Kerrata lukiossa opittua (ja kirjoutusten jälkeen unohdettua) ja saada käytännön touch. Toivon hartaasti, ettei koko homma tyssää siihen, että en saa mitään selvää hyvinhyvin nopeasta puhetyylistä. Mutta kun paikalliset eivät välttämättä osaa kauheasti englantia, on pakko yrittää sönköttää en español!

Jos alustavan suunnitelman mukaan olemme reissussa marraskuun, meikäläinen viettää synttäreitä maailman toisella puolen :P

 Kuvalähde Kuvalähde

Buenos Airesin lisäksi haluaisin nähdä Argentiinasta muutakin, eli pienempiä kaupunkeja, maaseutua yms. Kiinnostaisi kovasti käydä maan kolmanneksi suurimmassa kaupungissa, Rosariossa, joka sattuu olemaan verrattain lähellä, vain 300km pääkaupungista. Ollaan mietitty myös Uruguayn pääkaupunkia Montevideota, sillä sekin on kohtuullisen lähellä Buenosia. Vesiputoukset tosiaan ovat ehdoton must-juttu, samoin Anditkin olisi huikea näky. Korkein vuoristo, jonka olen tähän mennessä nähnyt, on Lohjanharju... Aluksi puhuttiin, että Argentiinasta jatketaan Chileen, mutta putoukset sijaitsevat hiukan eri suunnalla. Nähtäväksi jää, millainen reitistämme loppujen lopuksi tulee.

En ole aikaisemmin poistunut Euroopasta, ja vaikka isot kaupungit ovat melko  samanlaisia muuallakin, on Etelä-Amerikassa muutama huolenaihe: rikollisuus, hyttystaudit ja pelottavat eläimet. Eniten olen ehkä huolissani eläimistä. Olen kiinnostunut luonnosta ja sen otuksista, mutta pelkästään Suomen pienet hämähäkit, käärmeet ja ötökät aiheuttavat pelkotiloja. En tiedä, miten tulen selviämään niistä isommista. Eläinkauppaan viikoittain Totuttele tarantellaan ja käärmeisiin -kurssille? Lisäksi olen huolissani siitä, että vatsani on melko herkkä, ja massukivut tulevat täysin arvaamattomasti. En ole vielä onnistunut yhdistämään mitään tiettyä ruoka-ainetta tapauksiin, mikä vaikeuttaa asiaa. Taidan nappaista joka aamu pari panadolia, syödä jo kuukautta ennen reissua maitohappobakteereita tai jotain vatsaa rauhoittavaa.

Ja niistä taudeista: mitä pohjoisemmaksi (lähemmäs trooppisia alueita) matkustetaan, sitä paremmin täytyy varautua hyttysiin. Ei muuta kuin pirusti myrkkyjä mukaan! En usko, että hyttystaudit ovat ensimmäinen huolenaiheemme, varsinkaan sillä aikaa kun olemme Buenos Airesin leveyksillä, mutta olisihan se tyhmää olla varautumatta.

Oi marraskuu, saavuthan pian luokseni!

2 kommenttia :

  1. HUISII!! Muy Bueno, Ay Caramba! Ja sillee!

    VastaaPoista
  2. Kuulostaa tosi kivalta! Minä ainakin odotan paljon kuvia ja päivityksiä sieltä sitten ;)

    ps. Semmonen juttu, että mahaan auttaa usein sokerin ja ylimääräisten hiilarien (kuten valkoiset jauhot) pois jättäminen :) Vatsa ei turpoa ja alkaa toimia paljon paremmin (nopeampi aineenvaihdunta, vähemmän turvotusta ja ilmaa, paljon vähemmän mahakipuja). Tuo ympäristönvaihdoshan usein aiheuttaa vaikka mitä mahajuttuja (kokemuksella), mutta juo paljon vettä ja syö monipuolisesti niin se ainakin auttaa! :)

    Oon aika kade tolle sun matkalle jo nyt :D

    VastaaPoista