marraskuuta 14, 2015

Nykyinen opiskelijaelämä luksusta?

”Luksuksen tuntee siitä kun itkettää kun ei voi ostaa sitä” – ystäväni Saara

Yksi asia ei ole muuttunut vuosien kuluessa: opintotuella ei kovin kattavasti eletä tänäkään päivänä. Niin kiitollinen kuin siitä olenkin, se ei vaan riitä. Omaa talouttaan voi sopeuttaa monin keinoin, päällimmäisenä mielessä on asuminen, eli yksin vai kaksin. Olen omaan asuntooni enemmän kuin tyytyväinen, kävi hyvä tuuri kun saimme kämpän niin nopeasti TYS:ltä. Vuokra on edullinen ja sijainti hyvä.

Mulla on sellainen mielikuva, että aikaisemmin, 10–30 vuotta sitten, opiskelijat olivat oikeasti köyhiä. Sisustus oli haalittu sukulaisten armopaloista, vaatteet kirpparilta ja vaihto-oppilasaikaa lukuun ottamatta ei edes haaveiltu ulkomaanlomista. Lomat oltiin töissä. Eikö? Sukulaisten ja tuttavien puheista on jäänyt tällainen kuva. Jos vanhemmat eivät sattuneet olemaan kroisoksia, niin vähällä pärjättiin.

Empiirisen tutkimuksen eli kaveripiirini perusteella väitän, että nykyaikana on erilaista. Opiskelijat eivät edelleenkään kieri rahassa, mutta moniin asioihin silti panostetaan huomattavasti enemmän. Oma tilanteeni on se, että totta kai rahaa on nyt käytössä vähemmän kuin välivuotena. En asu enää lapsuudenkodissa, ruoka maksaa, samoin vakuutukset ja kaikki mahdollinen. Uutta se ei tietenkään ole ja olenkin jo vuosia rahoittanut suurimmaksi osaksi itse tekemiseni. Eli elämisen kalleus ei siis tullut yllätyksenä.

Töissä käymisen, opiskelun ja rahan kolmio on mutkikas kuvio. Työllä saa rahaa, rahalla saa asioita mutta ahkeroimalla pääsee joskus ulos koulustakin. Itse käyn töissä, mutta aika vähän. Musta oli helpompaa tehdä niin, että oletuksena on vähän töitä ja lisää voi tehdä sen mukaan mitä kerkeää/jaksaa. Kerrassaan mainio järjestely, sopiva tähän hetkeen. Luultavasti saattaisin jotenkin sinnitellen pärjätä pelkällä tuella ja opintolainalla, mutta ennemmin teen edes vähän töitä.

Mikä on luksusta nykyään opiskelijoille? Tai ihan tavallisille ihmisille? Aloitetaan sisustuksesta. Valehtelematta kaikilla ystävilläni on siistit kämpät, joista näkee, että kokonaisuus on ollut harkittu ja siihen on panostettu. Ei mitään design-huonekaluja, mutta ei mitään sieltä täältä saatuja tädin vanhoja verhoja tai nojatuolia. Astiastoa on kerätty usein vuosien ajan, samoin tekstiilejä, eli hyvä valmistautuminen on auttanut. Mutta silti, on selkeästi huolella mietitty ja valikoitu. On ollut varaa siihen. Oliko entisaikoina mahdollista tavallisille nuorille?

Vaatetus. Mä tykkään shoppailla, mutta löydän harvoin täysosumia. Mulla onkin meneillään vaatekaapin uudistamisprojekti, koska mulla oikeasti on tosi vähän vaatteita ja aika yksipuolista tyyliä. Mutta käyn silti kavereiden kanssa shoppailemassa. Ei me mitään Stockmann-vaatteita tavallisesti osteta, mutta ei ole myöskään harvinaista omistaa ylin sadan euron käsilaukku, kello, takki tai kengät. Eikä 100 euroakaan ole lopulta iso summa laadukkaasta tuotteesta. Mutta se on iso summa siinä vaiheessa, kun saat kuukaudessa 500e opintotukea. Osa kavereista elää säästöillä, osa tekee töitä jatkuvasti, osaa saa vanhemmilta apua. Haluaisin tietää, että panostettiinko pukeutumiseen niin paljoa esimerkiksi 80-luvulla?

Ja matkustelu. Vaihto-opiskelu ei kiinnosta mua niin paljon, suunnittelen mieluummin reppureissuja! Huolimatta opiskelijastatuksesta, useat ystäväni, minä mukaan lukien, suunnittelee ulkomaanmatkaa lähitulevaisuudessa, noin vuoden sisään. Moni tuttu on ollut au pairina tai vaihdossa, muutama on mennyt ulkomaille opiskelemaan ja sitähän on varmasti tehty ennenkin. Matkustaminen on varmaan halventunut ja helpottunut paljon viime vuosikymmeninä. Ennen opiskelun alkua ajattelin, että nyt sitten sitä makaronia ja jauhelihaa seuraavat viisi vuotta. Ehkä hieman yllättäen olen pannut merkille, että nykyaikana tosiaan nuorilla jotenkin vain on enemmän rahaa käytössä kuin aiemmilla sukupolvilla.

Onko nämä edellä mainitut asiat lopulta edes niin luksusta? Riippuu keneltä kysyy. Toisilla menee hyvin ja toisilla ei. Olen jotenkin ajatellut, että sitten ”aikuisena” ja työssäkäyvänä on itsestään selvää, että on varaa tehdä asioita. Tarkemmin kun miettii, niin ei se ole läheskään kaikilla noin. Siksi täytyy muistaa arvostaa jokaista matkaa ja käsilaukkua ja unelmasohvaa. On erittäin onnekasta olla täysipäiväinen opiskelija, jolla on sellaiset resurssit!

Miksi luksus on tarpeellista? Väitän, että jokaisen sisällä asuu materialisti. Toisilla se on vain vahvempi. Loputonta kulutusjuhlaa en kannata, mutta elämästä ja varsinkin itse ansaituista rahoista kuuluu saada nauttia. Jokaisella on omat prioriteetit ja niitä pitää kunnioittaa. Toinen haluaa matkustaa, toinen rakastaa ylellisiä vaatteita, kolmas säästää autoon tai asuntoon. Joku panostaa harrastuksiin. Usein ajatellaan, että ulkonäköönsä tai vaatteisiinsa panostaminen on pinnallista. Kissanviikset sanon minä. Pinnallisuutta löytyy kaikkialta muualtakin ihan yhtälailla! En koe itseäni yhtään sen tyhmemmäksi tai vähemmän syvälliseksi, vaikka suunnittelen jo innoissani, että mitä ostan itselleni synttärilahjaksi tänä vuonna. :D

Minä ja lauantainen töihin lähdössä -look

Nuudeli-kananmuna-hernamaissipaprika-oliivi-porkkana-wokki. Köyhän opiskelijan kasvisruokaa!

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti