heinäkuuta 29, 2015

Oma talous ja omat valinnat

En koe olevani ruuantuotanto- ja ympäristöasioissa asiantuntija, mutta keskivertoa valveutuneempi. Mantsan pääsykokeisiin valmistautuessa tuli luettua paljon tietoa kyseisistä aihepiireistä. Nyt omillaan muuttaessa oma talous ja oma keittiö ovat hyvinkin ajankohtaisia ja pohdintoja herättäviä juttuja. Millainen ruoka on laadukkainta, terveellisintä, ekologisinta ja mahtuu vielä opiskelijan budjettiin?

Niin, kun niitä kriteereitä on aika monta. Reilulla kaupalla tuetaan sen etelä-amerikkalaisen banaani- ja kaakaoviljelijän toimeentuloa. Luomulla pidetään oma kroppa vapaana lisäaineista ja torjunta-aineista. Kotimaisella tuetaan oman maan taloutta. Omalla puutarhalla saa taattua laatua. En kuitenkaan tahdo tuhlata ruokaan koko kuukauden budjettia. Mistä tietää, mikä on järkevintä milloinkin? Tarkkaanottaen pitäisi vielä miettiä kuljetusta ja kasvisten sesonkia. Vähemmästäkin menee sekaisin.

Tykkään suomalaisista marjoista, joten ajattelin täyttää pakkasen talveksi kotimaan antimilla. Lisäksi olen innoissani pienimuotoisesta puutarhasta, ja ensi keväänä kokeilen viljellä omaa perunaa, sipulia, salaattia ja ehkä tomaattia. Harkitsen myös satokausikalenterin hankkimista, koska olen myös innostunut laajentamaan omaa kasvissyöntiäni. Sitten vielä googlettelun aikana huomasin, että osaa kasviksista ei ole järkevää ostaa luomuna, koska niiden lisä- ja torjunta-ainepitoisuudet ovat tavallisessakin viljelyssä pieniä. Sitten vielä sellainen asia, että luomuviljelyn ympäristökuormitus kuulemma on usein suurempikin kuin tavallisen viljelyn.

En ole varsinaisesti epäilevä lisäaineita tai kemikaaleja yleensäkään kohtaan. Viime vuosina on kuitenkin saanut lukea jatkuvasti erilaisia artikkeleita siitä, mitä tapahtui kun lopetti shampoon käytön, siirtyi mineraalimeikkeihin, aloitti kasvissyönnin yms. Uskon tottakai, että luonnonmukaisellakin pärjää. On vaan vaikea sulattaa, että yhtäkkiä iso osa ihmisistä onkin superherkkää ja allergista porukkaa. Valloilla oleva tapa demonisoida kemikaalit ja lisäaineet on ärsyttävä. Joskus mietin, että kokeeko osa ihmisistä lumevaikutusta vaihtaessaan luomumpaan tuotteesseen. Toisaalta, on olemassa tutkimuksia aiheesta ja onhan historiassa ennenkin pidetty jotain ainetta hyödyllisenä ja myöhemmin todettu että oho, siitähän saa syövän.

Pitäisi perehtyä enemmän ruuantuotantoon ja sen eroihin kotimaassa ja ulkomailla. Onko suomalaisessa kasviksessa yhtä paljon torjunta-ainejäämiä ja lisäaineita kuin jenkkiläisessä tai vaikkapa etelä-eurooppalaisessa? Periaatteessahan EU:n sisällä on samat säännöt. Kaikkia hedelmiä ei tietenkään kasva Suomessa, ja EU:n ulkopuolelta tulee paljon tavaraa tänne myyntiin. Kotimainen vaihtoehto on luultavasti kannattavin satoaikana, mutta entä talvella, kun Suomen kasvihuoneet nielevät energiaa? Elintarvikeverkko näyttää olevan loputon suo :D Ja jos en ole lisäainehysteerinen, niin onko edes järkevää ostaa luomuna? Antioksidantteja on enemmän, mutta jos ympäristökuormitus on suurempaa, hinta korkeampi ja tutkimuksissa maunkaan ei ole todettu olevan olennaisesti parempi?

Entäs sitten ne kosmetiikat ja siivousaineet? Ostin kaappiini pullot etikkaa ja mäntysuopaa, mutta omistan myös ihanan sitruunantuoksuisen nätin pullon yleispuhdistusainetta. Käsittääkseni muutamalla perustuotteella pärjää hyvin pitkälle, ja "joka tilanteeseen oma aine" on lähinnä kaupallista markkinointipotaskaa. Siivousaineiden myrkyllisyyteen ei ole vaikea uskoa. Mutta suihkepullossani lukee, että 96% biohajoavaa. Onko se oleellisesti parempi tuote vai markkinointikikka? Olenko vain turhan naiivi, kun mietin, että miksi teollisuus tekisi tahallaan ihmisille oikeasti haitallisia ja allergisoivia aineita? Miten paljon nämä terveyshaitat saavat ilmaista palstatilaa ja huomiota kun iltalehdet tahtovat pelotella ihmisiä kohuotsikoillaan? Onko mahdollisia allergioita joka kymmenennellä vai joka tuhannella? Veikkaisin myös, että suuri osa ihmisistä ei kiinnitä näihin asioihin kuitenkaan niin suurta huomiota, että osaisivat yhdistellä mahdollisia oireita.

Onko kyseessä iso huijaus kuluttajia kohtaan? Miten ihmeessä shampoon käyttämisen lopettaminen voi tehdä hiuksista paljon parempikuntoiset? Kyse on tuotteesta, joka on suunniteltu nimenomaan pesemään hiukset! :D I'm confused.

En tiedä, saiko tästä ajatusvyyhdistä selvää kukaan. Omiin nyrkkisääntöihini kuuluu, että ei häkkikanalan munia. Pakasta kotimaisia marjoja (onko muuten torimansikoissa paljonkin lisäaineita??). Suosi reilun kaupan banaania ja ben & jerryä! Noudata sesonkeja, silloin saa parasta tavaraa edullisimmillaan. Opettele syömään enemmän kasviksia ja vähemmän lihaa. Jospa näillä pärjää näin alkuun.


Onko kukaan muu pohtinut näitä asioita? Jos on, millaisiin lopputuloksiin on päädytty?

                                              Toisessa suihkepullossa on mäntysuopalaimennosta


Pikaisesti katsottuna kaapista löytyi luomuna teetä, kahvia, tomaattimurskaa, kaurahiutaleita ja vehnäjauhoja.

1 kommentti :

  1. Vau, hienot pohdiskelut. Oon asunut omillani jo 1,5 vuotta ja mulla ei ole vastauksia noihin :D Itse pyrin syömään mahdollisimman paljon kasviksia, ostamaan luomua ja tukemaan pienviljelijöitä sekä lähiruokatuotantoa.

    Puhdistusaineiden suhteen suosittelen ympäristön kannaltakin lämpimästi Ecoveria. Tehokkaat, hyvät ja täysin myrkyttömät tuotteet (plus jos sellaisesta välittää - eläinkokeettomat). Oon itse asiassa kirjoittanut itse Ecoverista postauksenkin :D

    Paljon onnea vielä kerran uuteen kotiin!
    Eikö ole ihanaa ja kamalaa asua omillaan? :D

    VastaaPoista