lokakuuta 01, 2014

Puhuvat lompakot

Prologi: Kerran kaverini kanssa puhuttiin, miten hauskaa on kassalla kun käteistä käyttäessään ihmiset monesti sanovat esim. "Mä maksankin nyt rahalla." Korttia käyttäessä tilin sisältö onkin pähkinöinä ja oravannahkoina?

Lompakko löytyy lähes jokaiselta, ja se on ilmeisen hyötynsä lisäksi myös tärkeä asuste, joka kertoo kantajastaan. Kyseinen tavara on yllättävän henkilökohtainen. Sisältö on tietenkin arvokas (ainakin joillain) ja lähes jokapäiväisessä käytössä. Paniikki iskee, jos lompsa ei olekaan mukana. Tai jos se katoaa!

Aloitetaan omasta lompakostani. Se on ainakin ikäisteni piirissä ehkä tunnetuin malli: suunnilleen suorakulmio, jossa setelit pysyvät suorana, keskellä on kolikkotasku ja reunoille mahtuu kortteja. Taskuja muille mahdollisille korteille löytyy runsaasti. Koko höskä aukeaa vetoketjulla. Tämä malli on hyvin yleinen nuoremman sukupolven käytössä. Teini-iässä tytöt vaihtavat lapsuuden barbie-lompakot johonkin tällaiseen. Tykkään tästä mallista kovasti, se on sopivan tilava, setelit pysyvät suorassa ja ne saa eroteltua kuiteista. Kuosivaihtoehtoja on tietysti lukemattomia ja nämä lompakot käyvätkin jopa pikkulaukusta!


Kukkaron omistajat ovat usein keski-ikäisiä ja siitä vanhempia. Kukkaro on perinteinen, ja suosittuja kuoseja ovat mm. Marimekko tai jokin fancy reilunkaupanluomuekopuuvilla! Miehillä kukkaro on usein ruskeaa nahkaa, ja kulkenut matkassa luultavasti  lapsuudesta asti. Koska kukkarossa ei ole erillisiä taskuja, setelin/oikean etukortin löytääkseen koko sisältö pitää plärätä läpi. Ja niiden päällä olevien kortti-kuitti-setelinippujen takia kolikoitakin saa tosissaan kaivella. Ei kaikkein käytännöllisin vaihtoehto!

Tällaisiin kolikkokukkaroihin liittyy lähes poikkeuksetta vanhempi herra! Hän saattaa myös olla jo sen verran vanha, että on helpompaa vain antaa kassaneidin kaivaa itse tarvittavat kolikot. Tämän omistaja muistelee kultaisia aikoja ennen elektronisten maksuvälineiden vallankumousta.

Yhdistelmälompakot ovat asia erikseen. Kaikki ovat ainakin nähneet jonkun, jolla on erikseen lompakko seteleille ja korteille ja lisäksi vielä siitä irrallinen kolikkopussukka. Ilmiö voi liittyä edelliseen tapaukseen mutta tätä näkee paljon myös naisilla. Tavallaan kätevää, tavallaan ei. Vanhemmilla herroilla asiaa ei edes ajattele outona, ehkä kolikkokukkaro on niin osa heidän tyyliään. 

Rikkinäinen, parhaat päivänsä nähnyt lompakko on myös yleinen havainto. Ei varsinaisesti sukupuolisidonnainen, sillä rakkaasta kumppanista voi olla kelle tahansa vaikea luopua. Ajattele, missä kaikkialla olet lompakkosi kanssa käynytkään, mitä seikkailuja olette kokeneet (katoamiset) ja miten tunnet lompakkosi jokaisen taskun ulkoa ja löydät kaiken niin helposti. Tärkeä esine, johon voi liittyä tunnesidettä siinä missä koruihin. Näiden lompakkojen omistajat jättävät kolikoista taakseen polun, kuten Hannu ja Kerttu. Näiden ihmisten kolikot lentelevät pitkin kaupan lattiaa, sillä vetoketju on pahasti hajonnut. He ovat varmasti useammin kuin kerran käyneet tiedustelemassa kadonneita kortteja kaupoista.

Ehkä rikkinäisen lompakon omistajat eivät joko välitä tai ovat vain laiskoja. Ja useimmiten miehiä.


Korttilompakon omistajat ovat modernin ajan ihmisiä. He maksavat aina kortilla eivätkä luultavasti muista, miltä näyttää vitosen seteli. Kaupan maksupäätteen yhtäkkinen lagaus on kohtalokas juuri heille! Nämäkin ovat useammin miesten suosimia. 

Pursuilevan lompakon omistaja voi olla monenlainen hahmo. Joko hän käyttää firman korttia ahkerasti, jolloin jokainen kuitti täytyy säästää. Tai sitten hän on hyvinhyvin tarkka rahoistaan, ja säilyttää kuitit syynätäkseen ne kotona vielä tarkasti läpi. Hän voi myös olla henkilö, jonka lompakon pursuileva sekasorto heijastaa suoraan kiireisen kaoottista elämäntapaa. Tai kyseessä voi olla myös Cricetus cricetus, tuttavallisemmin hamsteri. Hänellä on kuitit, käteiset, miljoonat eri luottokortit, klubikortit, alennuskupongit, käyntikortit sekä tietysti kaikkien kauppojen keräilykampanjoiden lipukkeet. ja vanhat pääsy- ja bussiliput yms. Mistään ei voi luopua, kaikki kortit täytyy olla mukana kaiken varalta. Hän tosiaan tarvitsee kahta sairausvakuutuskorttia, kela-korttia, eurooppalaista sairaanhoitokorttia sekä laiva- ja lentoyhtiöiden jäsenkortteja kaiken aikaa. (Tähän törmäsin vauva.fin keskustelussa! Naisella oli kriisi, kun mikään lompakko ei koskaan meinaa mahtua kiinni!)

Cricetus cricetus ratio on hamsterin variaatio, ns. järkevä hamsteri. Hän on kokenut pakottavaa tarvetta liittyä jokaiseen mahdolliseen klubiin, jota tyrkytetään. Käytännön syistä hän on kuitenkin hankkinut neljä eri lompakkoa. Päälompakko, matkalompakko, autolompakko ja harvinaisten korttien lompakko. (Tämäkin on tositarina vauva.fin keskustelusta).

Punainen lompakko on verrattavissa punaiseen huulipunaan. Rohkean valinta ja erottuu edukseen musta-ruskea-harmaa-valkoinen akselilta. Ylipäätänsä värikäs lompakko voi antaa käyttäjästään leikkisän kuvan. Mikä on ihan hyvä, koska maailman on usein liian vakava ja aikusimainen paikka.

Lompakkohihnan käyttäjät ovat aina rikkaita. Kuka säilyttäisi rahojaan ja korttejaan noin suojaamattomasti, ellei niiden mahdollinen katoaminen olisi yksi hailee pankkitilien saldossa?
Lompakottomat ovat niin tärkeitä, ettei heiltä kysytä ikinä henkkareita, he eivät aja itse autoa, he eivät luultavasti koskaan itse henkilökohtaisesti ole tekemisissä myyjien kanssa. Kuninkaalliset ja muut superrikkaat?

Maksuominaisuus kännykässä. Vielä modernimpaa kuin korttilompakko. Tällaisen käyttäjät luultavasti intoilevat myös Google-laseista, älykelloista ja ylipäänsä kaikesta typerästä muka niin hienosta.

Statussymbolit ovat lompakoita, joiden tärkein ominaisuus on kyljessä lukevan merkin logo. Guess, Michael Kors, Chanel, Louis Vuitton jne. Ne viestivät omistajansa varakkuudesta. 

Mies käy myös lompakosta!

Sitten ne harvoin bongatut, mutta olemassa olevat rahankuljettamisvälineet:

Kirjekuori: Miksi? Sitä joutuu kuitenkin kulumisen takia vaihtamaan jatkuvasti.
Minigrip-pussi: Miksi??

Jälleen kerran, muistutan suodattamaan tekstin löpinää-filtterin läpi. 
Internetissä on pakko aina muistaa mainita se.

2 kommenttia :

  1. Kirjotat nykyään tosi hauskoista aiheista mitä ei tulis ikinä eded ajateltua (tää ja se asiakastyyppi juttu esim) ja teet sen vielä tosi oivaltavasti ja tyylikkäästi! Cool,innolla odotan jatkoa :)

    VastaaPoista
  2. "Mies käy myös lompakosta!" Aivan loistava ja niin totta :DD

    VastaaPoista