tammikuuta 26, 2015

Matkakertomus osa 3: Luang Prabang, Laos

Kun tubingista oli selvitty, lähdimme vielä hiukan pohjoisemmaksi. Luang Prabang on Pohjois-Laosin keskiosissa. Vientiane, Vang Vieng ja Luang Prabang ovat melkein allekkain kartalta katsottuna, kaikki saman päätien varrella. Matka sinne Vang Viengistä kesti muistaakseni jopa 7h. Koko bussikyyti oli matkaseuralleni taas yhtä painajaista pitkin vuoristoa, rotkojen reunoilla. En yleensä itse kärsi matkapahoinvoinnista, joten meikäläinen tuijotteli ikkunasta maisemia ja kuunteli musiikkia. Mitä näkyi? Tiheää metsää, jylhät vuoristomaisemat, banaanipuita. Asutusta oli tienvarrella: pieniä taloja/hökkeleitä, pihapiirissä liikkui kanoja ja koiria. Chilejä ja muita ruoka-aineita oli kuivumassa kankaiden päällä katoilla ja maassa. Meneillään oli kuivakausi, joten maa oli pölyinen, tienvarsien kasvitkin olivat ihan harmaat monin paikoin.

Kuitenkin, Luang Prabangiin päästiin. Kaupunki ei ole kovin iso, mutta silti täynnä historiaa. Se on ollut oma kuningaskuntansa aiemmin, ja kuuluisa monista upeista temppeleistään. Joka ilta pääsee markkinatunnelmiin, kun pääkadulle pystytetään kojut, joista voi ostaa vaatteita, huiveja, käsitöitä, koruja, mausteita, kahvia ja teetä, matkamuistoja... Markkina-alue oli ahdas ja laukusta kannatti pitää kiinni. Vaikka Laos on yleisesti ottaen rauhallinen ja turvallinen matkakohde, en jätä ikinä missään laukkuani vartioimatta. Markkinoilla kaupantekoon ja tinkimiseen pääsi kunnolla kiinni, siitä oppi jopa tykkäämään.

Ensimmäinen kokonainen päivämme Luang Prabangissa oli syntymäpäiväni! Aloitimme Maijun kanssa päivän jalkahoidolla – kalaterapiaa ja hierontaa ♥. Sain illalla lahjaksi Maijulta ja mummilta norsupussukan, taskullisen seinäkoristeen, aiemmin ihailemani norsukorvikset sekä gekkosormuksen! Päiväkirjani sanoin: ”Meinasi tulla itku liikutuksesta, mutta hallitsin onneksi itseni.” Huomasin reissun aikana, että olen yllättäen aika pidättyväinen ihminen! Koin synttäreinä vähän ristiriitaisia tuntemuksia. Oli mahtavaa olla ulkomailla, mutta samalla vähän harmitti että ei voinut juhlia kavereiden kanssa kuten yleensä. Ikimuistoista se oli joka tapauksessa, kuten koko reissu!


Seuraavat päivät kuluivat rennosti. Kävimme upeilla vesiputouksilla. Eivät olleet kovin isot, mutta fantastiset kauniit kylläkin! Uimme turkoosissa vedessä. Hauskaa huomata, miten viileä vesi sai auringonpolttaman ihon näyttämään mustelmalta. Kiertelimme keskustaa, joka oli melko nopeasti nähty. Hieronnat olivat edelleen vakio. Välillä emme tehneet oikein mitään, vähän kävelimme, nukuimme, kävimme syömässä ja ehkä hieronnassa. Seuraavana päivänä menimmekin norsusafarille. Se oli mahtava kokemus! Saimme ratsastaa norsuilla ja viedä ne kylpemään Mekongiin. Ratsastaminen oli piece of cake, mutta kylpeminen oli kauhistuttavaa ja samalla hauskaa. Sain myös norsun räkää silmääni, mutta ensiapuna tehty vesihuuhtelu ja illalla kaupungista ostetut silmätipat pitivät tulehduksen poissa.  

Norsut. En tiennyt, että norsuillakin on karvat! Nahka oli paksu ja kun fanttimme heilutteli korviaan niin, että osui jalkoihini, tuntui kuin olisi huitaistu valtavalla nahkahameella! :D Fanteilla oli myös vaaleanpunaisia pilkkuja. Kylvettäessä menimme selkään ilman satulaa, yksi hlö/norsu. Istuimme norsun kaulassa, ja koin jälleen suuret ahdistuksen hetket, kun norsu menee joenrantaan hieman alaviistoon ja yritän pitää kiinni jostain ja taistella putoamista vastaan. Mutta selvisin jokeen asti, sitten ihana fanttini heittikin minut satulasta. Ja suihkutti vettä päälle monta kertaa. Luontokappaleista yleisesti kiinnostuneena en voinut olla ihailematta kärsää, siinä vasta hauska ruumiinosa! Norsut veivät sydämeni aivan täysin :).

Jälkeenpäin mietimme, että olimme Luang Prabangissa ehkä muutaman päivän liikaa. Lopussa oli jo vaikea keksiä mitään tekemistä. Mutta sai ainakin rentoutua, eikä ollut kiire mihinkään! Viimeisenä iltana kävin Maijun kanssa keskellä kaupunkia olevan kukkulan päällä katsomassa auringonlaskua. Näköala oli upea! Illalla menin itsekseni drinksulle, Maiju liittyi myöhemmin seuraan. Jutustelin ihmisten kanssa ja harmitti, että baarit menevät kiinni siellä jo klo 00. Aamulla heräsin kurkkukipuun. Siitä alkoi pari viikkoa kestänyt superflunssa. Onneksi sain sen ihan reissun lopulla! Sinä päivänä lensimme takaisin Bangkokiin, jossa olimme vielä kaksi yötä. Vaatimukseni oli, että saisin yhden kokonaisen shoppailupäivän ennen paluulentoa. Tämä viimeinen hostellimme oli muuten kaupungin kuuluisimman prostituutiokadun vieressä. Hostellimme slogan ”Sleep different” on monitulkintainen lause englannissa.


 Thieves will be thrown in Mekong River!


Kaiken kaikkiaan reissumme oli mahtava! Sain paljon sivistystä, matkailu todella avartaa. Näin paljon asioita, joista olen aiemmin vain lukenut tai nähnyt kuvissa/leffoissa. Matkaseuran kanssa meni hyvin, vaikka monen viikon tiivis yhdessäolo kävi välillä kaikkien hermoille. Suurilta riidoilta vältyttiin. Hauskaa oli, ja luulenpa että keskusteluissa monesti näkynyt generation gap toi ajateltavaa yhdelle jos toiselle ja kolmannellekin!

Siinä reittimme! Laung Prabangista tosiaan lensimme takaisin Bangkokiin, josta lähti lento Suomeen. 

Tässä tiivistelmä seikkailuistamme Aasiassa! Kysykää jos on kysyttävää! :)

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti